Roda


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Štorklja je obitelj velikih ptica koja pripadaju redu gležnja. Nemaju guzu.

Mala plivačka membrana povezuje tri prednja prsta roda. To je zbog činjenice da im se glasnice smanjuju.

Tipično, predstavnici obitelji roda imaju vrlo široka krila, duboko secirana. Mnoge vrste roda svake godine izvrše značajne migracije, a općenito se rode smatraju izvrsnim letačima. Ove ptice pravilno koriste temperaturu zraka kako bi mogle uštedjeti energiju tijekom leta.

U letu, rode protežu vrat prema naprijed. Najbrojnija populacija roda nalazi se u zemljama tropske zone. Vrlo je često vidjeti rode na vrućim i umjerenim širinama.

Najpoznatiji član porodice roda je bijela roda koja ima životni vijek otprilike dvadeset godina. Gotovo sve bijele rode su ptice selice - one zimi letuju u Indiju ili Afriku (postoje dvije migracijske rute).

Na svim kontinentima nalaze se rode. Istina, u Sjevernoj Americi njihova je distribucija ograničena na teritorij krajnjeg juga. U Australiji rode žive samo na sjeveroistočnom dijelu kopna. Tri vrste ovih ptica gnijezde se na teritoriju Ruske Federacije. U europskom dijelu Euroazije gnijezde se samo dvije vrste roda. To su bijela roda i crna roda. Ponekad kao rijetkog gosta u Europi možete vidjeti predstavnike vrsta roda, kljuna žutog bela i afričkog marabua. U pravilu, pri odabiru staništa, rode daju prednost teritorijima koji se nalaze u blizini vodenih tijela, kao i otvorenim prostorima.

Bijela roda je najpoznatiji član porodice roda. Bijela roda ima bijelu peru, jedina iznimka su crni vrhovi krila. Ove su ptice obdarene dugim tankim kljunom koji ima crvenu boju, dugačak vrat i duge noge, za koje je također karakterističan crvenkast ton. Zanimljiva je činjenica da u trenutku kada su roda krila preklopljena može se stvoriti varljiv dojam da gotovo cijela ptica ima crnu boju. Usput, upravo je iz te osobine proizašlo ukrajinsko ime ove vrste roda - crni nos. Mužjaci i ženke bijelih roda gotovo su identične jedni drugima u boji. Razlika leži u veličini jedinki - ženka bijele rode je još uvijek nešto manja od mužjaka. Rast ovih ptica varira od metra do sto dvadeset i pet centimetara, a raspon krila često doseže dva metra. Masa odrasle bijele rode iznosi oko četiri kilograma. U prosjeku, ove ptice imaju životni vijek od dvadeset godina. Izgled bijele rode vrlo je sličan dalekom istoku. Nedavno je, međutim, daleka istočna roda izolirana kao neovisna vrsta.

Područje distribucije bijele rode prilično je široko. Može se naći diljem europskog i azijskog teritorija. Bijele rode prezimljuju u tropskoj Africi ili Indiji. Štoviše, stanovništvo roda koje su se nastanile u južnim regijama afričkog kontinenta pridržava se sjedilačkog načina života. Nasele se i neke rode koje žive u zapadnoj Europi. To su područja za koja su karakteristične toplije zime. Migracijske rode vode dva puta za zimu. Pojedinci koji gnijezde zapadno od rijeke Elbe koriste se sljedećim putem: nakon prelaska Gibraltarskog tjesnaca ove ptice ostaju zimi u Africi. Ovo je područje između tropskih prašuma i pustinje Sahara. Bijele rode, koje gnijezde istočno od rijeke Elbe, migriraju kroz Malu Aziju i Palestinu. Zimovalište im je afrički kontinent između Južne Afrike i Južnog Sudana. Neki pojedinci prezimljuju u Južnoj Arabiji (vrlo malo bijelih roda) i Etiopiji (nešto više ptica ovdje ostaje zimi, u usporedbi s Južnom Arabijom). Bez obzira o kojem konkretnom teritoriju govorimo, bijele rode za zimu se uvijek okupljaju u ogromnim jatima, uključujući tisuće ptica. Mladi predstavnici bijelih roda često borave u Africi ne samo za zimu, već i za ljeto. Migracije bijelih roda povezane s letom na zimovališta događaju se tijekom dana. Štoviše, ptice lete na prilično velikoj nadmorskoj visini, izbjegavajući biti iznad morske vode. Tijekom leta često možete vidjeti kako rode lepršaju.

Bijele rode migriraju u malim skupinama. Ponekad u jata. Ove skupine (ili stada) roda formiraju se neposredno prije odlaska na mjesta za zimu. Ovo je vrijeme odmah nakon uzgoja i hranjenja potomstva. Početak odlaska pada na kraj ljeta ili na prvi mjesec jeseni. Postoje slučajevi kad se odlazak bijelih roda iz različitih razloga kasni do listopada. Kao što je gore spomenuto, bijele rode lete na velikim visinama tijekom dana. Zanimljiva je činjenica da je brzina kretanja bijelih roda prema jugu dva puta manja od brzine kretanja ovih ptica prema njihovom gniježđenju u proljeće. Neki pojedinci ponekad provode zimsku sezonu izravno u svom mjestu gniježđenja. Ta se situacija primjećuje, na primjer, u Danskoj.

Dijeta bijelih roda uglavnom uključuje male kralježnjake. Kao i razne beskralješnjake. Oluje koje naseljavaju europski teritorij nikada se neće odreći zmija, zmija, žaba i žaba. Osim toga, skakavi i skakavci su omiljena hrana bijelih roda. Prehrana ovih ptica uključuje i gliste, medvjede, majske bube, male sisare (uglavnom zečeve, kukce, molove) i guštere. Ponekad jedu sitnu ribu i vrlo rijetko male ptice. Kad traže hranu, bijele rode hodaju vrlo graciozno i ​​polako. Međutim, kad vide potencijalni plijen, hvataju ga brzinom munje.

Štorklje koriste isto gnijezdo već nekoliko godina. Prije su ove ptice birale drveće kao mjesto gniježđenja. Na njima su rode koristile grane za izgradnju ogromnog gnijezda. U pravilu je mjesto njihovog gniježđenja bilo u neposrednoj blizini ljudskih naselja. Nešto kasnije ove su ptice počele opremiti gnijezda na krovovima raznih zgrada (uključujući i kuće). Ponekad je osoba pomagala rodu u tom pogledu, podižući ove građevine posebno za njih. Posljednjih godina pojedinci ove vrste uspješno su uređivali gnijezda na tvorničkim cijevima ili visokonaponskim vodovima. Zanimljiva je činjenica da što je starije gnijezdo, to mu je veći promjer. Uz to, težina pojedinih gnijezda doseže nekoliko petina. Ovo je tako ogromno gnijezdo da postaje mjesto života ne samo samih roda, već i raznih malih ptica. Potonje, na primjer, može uključivati ​​starlinge, vrapce i trzaje. Vrlo često se gnijezdo „nasljeđuje“ - nakon smrti roditelja, to zarobi potomstvo. Najstarije gnijezdo, koje je koristilo više generacija roda, je gnijezdo koje su ove ptice sagradile na jednoj od njemačkih kula (u istočnom dijelu zemlje). Služila je roda od 1549. do 1930. godine.

Muške bijele rode prve su stigle na mjesto gniježđenja. Oni su ispred ženki samo nekoliko dana. Postoje slučajevi kada muškarci u jednom danu pređu udaljenost od dvjesto kilometara. Vrane se vraćaju u našu zemlju krajem ožujka ili početkom travnja. Zanimljiva je činjenica da mužjak bijele rode smatra ženku koja se prvo pojavljuje u gnijezdu kao svoju; ali ako ubrzo nakon toga druga ženka odleti u gnijezdo, tada će se obje natjecati za pravo da postanu majka. Štoviše, u ovoj borbi mužjak apsolutno ne sudjeluje. Ženka koja je izdržala konkurenciju, mužjak je pozvan u gnijezdo. Istovremeno, mužjak odbacuje glavu na leđa i uz pomoć kljuna proizvodi zvukove klika, a kako bi stvorio veću rezonancu, uklanja jezik u grkljan. Mužjak izdaje identične zvukove koji kliču kad mužjak pristupi svom gnijezdu. Samo je držanje drugačije. Bijela roda vodoravno se uvlači u vrat i tijelo, spuštajući ili podižući krila. Ponekad se dogodi da mlade rode lete do gnijezda starog mužjaka. To je zbog činjenice da su prvi jednostavno previše lijeni za opremanje vlastitog gnijezda. Tuča se često događa između vlasnika gnijezda i protivnika koji ne reagira na preliminarne prijetnje. Kad je prihvaćen poziv mužjaka, obje ptice, koje se nalaze u gnijezdu, počinju pljeskati kljunovima i bacati glave natrag.

Ženka bijele rode odlaže dva do pet jaja. Manje često njihov broj varira od jedan do sedam. Jaja su bijela. I mužjak i ženka sudjeluju u inkubiranju jaja - obično se uloge raspoređuju na sljedeći način: ženka inkubira noću, a mužjak tijekom dana. Kod promjene kokoši uvijek se odvijaju određene ritualne poze. Inkubacija jaja traje oko trideset tri dana. Samo su se pilići koji su se pojavili nemoćni, ali su vidljivi. U početku se prehrana pilića sastoji uglavnom od zemljanih glista. Roditelji ih izbacuju iz grla, a potomci ili gliste hvataju u letu, ili ih sakupljaju u samom gnijezdu. Kako odrastaju, pilići bijelih roda mogu ugrabiti hranu izravno iz kljuna svojih roditelja.

Piliće bijele rode pomno nadgledaju odrasli. Odrasle ptice često odbacuju sve bolesne i slabe piliće iz gnijezda. Tek pedeset četvrtog ili pedeset petog dana nakon rođenja mlade rode odlaze iz gnijezda. Međutim, taj se postupak ponovno odvija pod nadzorom roditelja. Čak i nakon polijetanja, još dva ili dva i pol tjedna, piliće hrane roditelji, a rode poboljšavaju svoje letačke sposobnosti. Štorklje postaju potpuno neovisne u dobi od sedamdeset dana. Zanimljiva je činjenica da mlade rode lete na zimu bez ikakvog vodstva nad njima od strane odraslih. Put na kojem su krenule rode krajem kolovoza naznačen je njihovim prirodnim instinktom. Odrasli, međutim, odlaze na zimovanje malo kasnije - u rujnu. Storke postaju spolno zrele u dobi od tri godine. Unatoč tome, neke jedinke počinju gnijezditi tek šest godina nakon rođenja.

Štorklja je ptica koju veoma poštuje narodna kultura. Razne mitopoetske tradicije rode označavaju kao božanstva, šamane, totemske pretke, demiurgije itd. Bijele rode smatraju se simbolima života i rasta, neba i sunca, vjetra i grmljavine, slobode i nadahnuća, superiornosti i proročanstva, obilja i plodnosti.

Crna roda je još jedan član obitelji roda. Crna roda uvrštena je na popise Crvene knjige Rusije i Bjelorusije. Tijekom leta često je u plutajućem stanju. Ova se značajka opaža i kod drugih roda. U letu, crne rode također odbacuju noge natrag i pružaju vrat naprijed. Dijeta crnih roda uglavnom se sastoji od ribe, beskralješnjaka i malih vodenih kralježnjaka. Tako poplavne livade koje se nalaze u neposrednoj blizini vodnih tijela, kao i plitka voda, postaju mjesto za hranjenje ovih ptica. Osim toga, tijekom zimovanja, prehrana crnih roda diverzificira se zbog velikih insekata, nešto rjeđe guštera i zmija, kao i malih glodavaca.

Crna roda je crne boje. Oploda crnih roda uglavnom je crna, iako ima bakreno-crveni ili zelenkasti ton. Trbušna strana tijela ove ptice je bijela, a grlo, kljun i glava svijetlo crvene boje. Osim toga, svijetlo crvena boja ima nepročišćeno mjesto na obruču i blizu očiju crne rode.

Veličina crne rode je nešto manja od one bijele rode. Dužina krila crne rode je približno pedeset i četiri centimetra. Prosječna težina ove ptice je tri kilograma.

Crne rode imaju tendenciju da izbjegavaju ljude. Crna roda je vrlo tajna ptica. S obzirom na to, rode pri odabiru staništa daju prednost starim ili dubokim šumama, područjima u blizini vodnih tijela. Tako se slika crnog roda može naći u blizini močvara, šumskih jezera i rijeka. Ova vrsta naseljava šumsku zonu Euroazije. Što se tiče teritorija naše zemlje, predstavnici ove vrste naseljavaju teritorij od Baltičkog mora do Urala, kao i na području Južnog Sibira do Dalekog istoka (najveći broj predstavnika crnih roda gnijezdi se u Primorju). Odvojena populacija crnih roda nastanjuje jug Rusije. To su šume Stavropolskog teritorija, Dagestana, Čečenije. Zimovalište crnih roda je Južna Azija. Osim toga, u Južnoj Africi mogu se vidjeti crne rode - ovdje živi sedentarna populacija ovih ptica.

Crna roda je monogamna ptica. Razmnožava se samo tri godine nakon rođenja. Gnijezdo se obično gradi na visini od deset do dvadeset metara. To mogu biti litice ili visoka stara stabla. Preduvjet je da bi mjesta za gniježđenje trebala biti daleko od ljudskog prebivališta. Crna roda gnijezdi se jednom godišnje. Postoje slučajevi kada se gnijezda tih ptica nalaze visoko u planinama. Može biti i 2200 metara nadmorske visine. Prilikom gradnje gnijezda, crne rode koriste grančice i guste grane drveća. Štorklje ih pričvršćuju glinom, travnjakom i zemljom. Analogno s bijelim rodom, predstavnici ove vrste služe jedno gnijezdo dugi niz godina. Kraj ožujka - početak travnja obilježen je dolaskom crnih roda na mjesto gniježđenja. Mužjak, ispuštajući zvižduk i podižući bijeli rep, poziva ženku u svoje gnijezdo; ženka odloži od četiri do sedam jajašaca. Oba roditelja sudjeluju u inkubaciji koja traje oko trideset dana. Pilići crnih roda pojavljuju se neravnomjerno zbog činjenice da inkubacija započinje prvim jajetom. Boja izleženih pilića je sivkasta ili bijela. Podnožje kljuna je narančasto, a vrh kljuna je zelenkasto žut. Otprilike deset dana potomstvo leži samo u gnijezdu. Tada pilići počinju sjesti, mogu stajati na nogama tek u dobi od trideset pet do četrdeset dana. Vrijeme boravka pilića crnih roda u gnijezdu kreće se od pedeset pet do šezdeset i pet dana. Štorke dobivaju hranu od roditelja četiri ili pet puta dnevno.

Crne rode ne tvore kolonije. Često se gnijezda tih ptica nalaze na udaljenosti od najmanje šest kilometara jedna od druge. Izuzetak je populacija crnih roda koje gnijezde u Istočnom Kavkazu. Ovdje su gnijezda smještena na udaljenosti od samo jednog kilometra. Ponekad na istom stablu možete vidjeti i dva nastanjena gnijezda crnih roda.

Glas crne rode izuzetno je rijedak. Poput bijelih roda, ove ptice su izrazito oklijevaju da izraze svoj glas. Ako se to dogodi, onda, u pravilu, u letu, kada crne rode emitiraju prilično glasan krik. Može se prevesti kao "chi-ling" ili "che-le". Ponekad crne rode tiho razgovaraju u gnijezdu, za vrijeme sezone parenja, predstavnici ove vrste emitiraju glasno šištanje; ove ptice također vrlo rijetko kucaju kljunovima. Pilići imaju vrlo neugodan i bezobrazan glas.

Učinjeni su pokušaji prelaska bijelih i crnih roda.U zoološkim vrtovima više je puta primijećeno da se crna crna roda počinje brinuti za žensku bijelu rodu, ali nije bilo moguće dobiti hibridne piliće, što je uglavnom zbog značajnih razlika u ritualima parenja predstavnika ove dvije vrste.

Dalekoistočna roda je rijetka ptica. Dalekoistočna roda je vrsta koja se odnosi na bijelu rodu. Trenutno, populacija ove vrste je oko tri tisuće jedinki. Dalekoistočna roda navedena je u Crvenoj knjizi Rusije.

Dalekoistočna roda ima mnogo toga zajedničkog s bijelom rodom. Prije svega, govorimo o boji šljiva. Dalekoistočna roda je po veličini nešto veća od crne rode. Pored toga, daleki istočni roda je obdaren snažnijim kljunom; noge ovih ptica imaju svijetlo crvenu boju. Kljun je crn. Druga razlika između dviju vrsta roda je boja kljuna pilića - pilići bijele rode obdareni su crnim kljunom, dok su pilići na dalekom istoku crvenkasto narančaste.

Dalekoistočna roda nalazi se samo u Rusiji. To je praktički slučaj. Doista, gotovo cjelokupno područje rasprostranjenosti ove vrste spada na teritorij Ruske Federacije. Ime govori samo za sebe - ove ptice gnijezde na Dalekom Istoku. Točnije, to su područja Primorja i Priamurye. Osim toga, daleka istočna roda nalazi se u Mongoliji, sjeveroistoku Kine i sjevernoj Koreji. Dalekoistočne se rode okupljaju u jata prilično rano i odlaze radi zimovanja (jug i jugoistok Kine).

Dalekoistočne rode više vole vlažna mjesta. Ove se ptice naseljavaju u neposrednoj blizini vlažnih mjesta i vodenih tijela. Njihova prehrana uključuje vodene i poluvodne životinje. To su beskralježnjaci i mali kralježnjaci. Uglavnom se na dalekom istoku rode hrane žabama i sitnom ribom. Prilikom odabira mjesta za gniježđenje, jedinke ove vrste pokušavaju izbjeći blizinu ljudskih naselja. Štoviše, daleka istočna roda rijetko gradi gnijezda na zabačenim, nepristupačnim mjestima.

Daleke istočne rode uređuju gnijezda visoko na drveću. Neizostavni uvjet za odabir mjesta za gniježđenje je prisustvo vodenih tijela u blizini. To mogu biti močvare, jezera, rijeke. Osim drveća, druge visoke zgrade mogu postati mjesto za gnijezdo. Govorimo, na primjer, o dalekovodima. Promjer gnijezda kod dalekih istočnih roda je oko dva metra, a visina gnijezda može varirati od tri do četrnaest metara. Jedno gnijezdo (kao u slučaju drugih roda) služi jedinkama ove vrste dugi niz godina, a jaja se polažu krajem travnja. Broj jaja u kvačici kreće se od dva do šest i ovisi o različitim uvjetima. Bespomoćne piliće izležu se otprilike trideset dana nakon jajovoda. Ženka i mužjak hrane svoje potomstvo ispiranjem hrane u kljun. Dalekoistočne rode dostižu spolnu zrelost u dobi od tri do četiri godine.


Gledaj video: Cally Roda feat. Sișu Tudor - Spune-mi! Videoclip Oficial (Lipanj 2022).


Komentari:

  1. Arvon

    Zabavno vrijeme

  2. Kazishura

    Mislim da su u krivu. Predlažem da se o tome raspravlja.

  3. Nikolar

    U njemu nešto je. Clearly, many thanks for the help in this question.

  4. Otik

    Oprostite na ometanju ... Razumijem ovaj problem. Možete razgovarati.

  5. Gulabar

    U svim mogucnostima. Najvjerojatnije.

  6. Fauhn

    Vi ste u krivu. Napiši mi u PM.



Napišite poruku