Informacija

Echidna

Echidna



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ehidna je predstavnik reda monotrema (zajedno s ehidnama, to uključuje i platiša). Stanište - Australija, Nova Gvineja i Tasmanija. Radije naseljavaju područja koja karakterizira umjerena ili sušna klima. Istovremeno se opremljuju nastambama u parkovima, stepskim mjestima ili šumama.

Echidnas su kopnene životinje, duljina tijela im je osamdeset centimetara, a njihova težina doseže deset kilograma. Jedu se termiti i mravi. Prednji dio glave je izdužen, tvori "kljun", blago je okrenut i zauzima gotovo polovicu duljine glave. Oči su malene. Iako su ove životinje značajne po sporosti, ipak dobro plivaju. Echidnas nema jako puno prirodnih neprijatelja, što je, naravno, zbog obilnog broja igala.

Pandže ehida prilagođene su za obavljanje različitih zadataka. Na primjer, na prednjim šapama prsti ehidnasa opremljeni su zakrivljenim kandžama, koje su toliko potrebne da ove životinje dobiju hranu - da otvore gnijezda termita i mravinjaka. S najdužom kandžom zadnjih nogu, ehidna djeluje poput češlja.

Ehidne imaju dug jezik. Dugačka i ljepljiva. Njegova duljina varira od petnaest do dvadeset i pet centimetara. Te značajke jezika ehida služe im za pronalaženje i dobivanje hrane. Nakon uništavanja mravinjaka koristi se jezik, u čijem se stražnjem dijelu nalazi veliki broj zuba. Oni, zajedno s tvrdim palatinskim naborima, mljeve dolaznu hranu.

Debela koža ehidna prekrivena je iglama. Igle, čija duljina doseže deset centimetara, su modificirane dlake. Samo je trbuh bez igala. Igle služe kao sredstvo zaštite. Dakle, uz moguću opasnost ove su životinje pokopane, samo su igle vidljive na površini zemlje.

Ehidne ne žive u zajednicama. Svaki pojedinac ove obitelji čuva svoj teritorij (na njemu lovi ehidna). Uvijek su oprezni i spori. Žive odvojeno i tajno. Kao skloništa koriste se bure, trule panjevi i trupci, razni grmovi. Echidna se vrlo rijetko viđa danju - aktivni su uglavnom noću.

Ehidne imaju oštar vid. Ove životinje u stanju su primijetiti najmanji pokret u neposrednoj blizini. U slučaju prijetnje, odmah se zatvaraju u gustine, među pukotine (ili jednostavno zakopaju u zemlju ili pijesak).

Dolaskom proljeća ehidi započinju svoju uzgojnu sezonu. Nakon parenja ženka polaže samo jedno jaje koje se zatim stavlja u posebno dizajniranu vrećicu na trbuhu. Otprilike dva tjedna ženka nosi jaje, još tri mjeseca - samo tele. Jede majčino masno mlijeko - i to traje oko šest mjeseci, čak i nakon što dijete promijeni "životni prostor" - prelazi na majčino leđa.

Lov na ehidne zabranjen je svugdje. To je zbog činjenice da su aboridžini iz Australije (zbog igala i mesa) uništili velik broj ehidana. Za očuvanje tih životinja lov na njih bio je zabranjen. U Međunarodnu crvenu knjigu uključena je kratkovidna ehidna i dugonožna ehidna.


Gledaj video: Echidna witch of greed and possible goth waifu (Kolovoz 2022).