Informacija

Hawks

Hawks



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sokoli su poddružina grabljivih ptica koja pripada obitelji sokola. Na teritoriju Ruske Federacije najrasprostranjeniji su goshawk i vrabac.

Rod sokola uključuje četrdeset i sedam vrsta. Među svim vrstama, goshawk (ili veliki jastreb) smatra se najtipičnijim predstavnikom.

Ukupna duljina tijela ovog sokola može doseći šezdeset i osam centimetara, a njegova masa je jedan i pol kilograma. Boja odraslih sokola na vanjskoj strani tijela ima bjelkasti ton, koji se ispušta zbog poprečno smještenih smeđih pruga.

Dorzalna strana tijela je sivkasto smeđe boje. Pravi sokolovi dio su roda porodice sokola. To su ptice grabljivice. Sokoli imaju vitko tijelo. Krila sokola su kratka i široka, savijena. Šape ove ptice su duge i kandže. Te su šape potrebne da jastrebovi ubiju svoj plijen. Kljun je kukast i vrlo oštar.

Muški jastrebi su obično manje veličine od ženki. Ove ptice često promatraju kako plijen leti u zraku ili na travi. Pronalazeći plijen, sokolovi leti prema njemu poput strijele. U svojoj prehrani u pravilu su sisavci i male ptice.

Stanište sokola je grm i šuma (crnogorične i listopadne šume), ove ptice naseljavaju šume i planinska područja Sjeverne Amerike i Euroazije. Šume koje se sastoje od visokih i starih stabala više se preferiraju kao mjesto gniježđenja.

Osvjetljenje mjesta gniježđenja treba biti srednje. Pored toga, preduvjet je prisutnost malih rubova u blizini gnijezda (u lovne svrhe).

Sredstva komunikacije sokola su zvučni signali, što je posebno vidljivo u razdoblju gniježđenja, kada i mužjaci i ženke emitiraju približno identične vibracijske zvukove.

Goshawks se razmnožava jednom godišnje - ženka odloži dva do četiri plavkasto-bijela jaja. Sokolovi se osamostaljuju oko 95 dana nakon rođenja, a u dobi od jedne godine postaju spolno zreli.

Najveća vrsta roda sokola je goshawk. Težina mužjaka u pravilu varira od 630 do 1100 grama. Duljina tijela je približno jednaka pedeset i pet centimetara. Raspon krila goshawka iznosi otprilike jedan metar. Ženke gošaka veće su od mužjaka. Njihova težina varira od 860 do 1360 grama, duljina doseže šezdeset i jedan centimetar. Raspon krila kreće se od sto pet centimetara do sto petnaest centimetara. Goshawk je obdaren duljim i širim bijelim prugama perja iznad očiju od ostalih članova roda sokola. Štoviše, ta perja u goshaws konvergiraju se na stražnjoj strani glave. Bijele pruge na svim sokolima daju dojam bijelih obrva. Oči odraslih gusjača crveno su smeđe ili crvene boje. Oči mladih ptičara su svijetlo žute. Boja mužjaka i ženki goshaw razlikuje se od plavkasto-sive do crne. Leđa, prekrivači i glava obično su tamnije boje. Donji dio tijela je lagan, na njemu su jasno vidljive poprečne sive mrene. Obojenost mladih jedinki značajno se razlikuje od boje odraslih sokola. Vanjski dio krila, glava i cijeli gornji dio mladih sokola su smeđi. Grudi su bijele, vidljive su smeđe okomite pruge.

Goshawks su grabljive ptice. Njihova prehrana uključuje sisavce, beskralješnjake, ptice, kao i velike i srednje gmazove. Zanimljiva je činjenica da težina plijena koje su odabrali jastrebovi može doseći polovinu težine samog grabežljivca. Vjeverice, zečevi, lisičji listovi često su objekti lova na goveda.

Goshawks su sjedeći. To se odnosi na većinu populacija ovih ptica. Štoviše, većina se pojedinaca drži jednog teritorija tijekom svog života. Međutim, među gošarama postoji jedna populacija, koja je selidbena. Mjesta za gniježđenje jedinki ove populacije nalaze se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu Sjeverne Amerike. Zimi ove ptice lete na jug.

Goshawks se uvijek pridržavaju određenog teritorija. Na primjer, tijekom izgradnje gnijezda, par sokola otvoreno demonstrira zračne pirotete oko svog mjesta gniježđenja, a ako iznenada netko napadne njihov teritorij, jastrebovi će dati sve od sebe da ga zaštite. Ženke obično imaju nešto manji pojedinačni teritorij od mužjaka goshawks. Zanimljiva je činjenica da se različiti pojedinci na teritoriju mogu dobro preklapati. Iznimna su područja za gniježđenje. Ako općenito uzmemo u obzir pojedini teritorij tijekom razdoblja gniježđenja, onda on obično varira od 570 do 3500 hektara.

Zvučni signali su sredstvo komunikacije između goshawksa. Kao što su, međutim, i drugi sokolovi. Vrisak guski je visok i zvučan. U većoj mjeri komunikacija ovih ptica postaje vidljiva tijekom razdoblja gniježđenja. U to se vrijeme s muških i ženskih sokola čuju otprilike identični vibrirajući zvukovi. Jedina razlika je u tome što ženka goshawk ima glasniji i niži glas.

Goshawks se uzgaja jednom godišnje. Razmnožno razdoblje je ograničeno na početak travnja i sredinu lipnja. Treba napomenuti da je vrhunac aktivnosti promatran krajem travnja i u svibnju. Polaganju jaja prethodi rad na izgradnji gnijezda, koji započinje prije dva mjeseca. U pravilu, mjesto za gnijezdo je grana u blizini debla u prekomjernoj šumi. Goshawks raspoređuju svoje gnijezdo u blizini otvorenih prostora, to jest livada, šumskih rubova, cesta, močvara itd. Promjer gnijezda obično je oko metar. Gradi se na visini od pedeset centimetara do jednog metra iznad razine tla. Kao građevinski materijal, sokoli koriste suhe grane, koje su često isprepletene grozdovima iglica ili zelenim izdancima, a također su obdarene komadima kore. Ženka obično odlaže dva do četiri plavkasto-bijela jaja. Interval između polaganja svakog jajeta je dva do tri dana. Veličina jaja je 59 x 45 mm. Grube su na dodir.

Pilići Goshawk izležu dvadeset osam do trideset osam dana nakon jajovoda. Samo ženka sudjeluje u inkubaciji jaja. S tim u vezi, mužjak je može zamijeniti samo tijekom lova. Nakon što se pilići rode, ženka sokola ostaje u gnijezdu još dvadeset i pet dana. U to vrijeme dužnosti mužjaka uključuju proizvodnju hrane i za piliće i za ženku. Potomstvo ostaje u gnijezdu trideset četiri ili trideset pet dana. Nakon tog razdoblja, pilići se postepeno izvlače iz gnijezda i prelaze na susjedne grane zavičajnog stabla. Sokoli su u stanju početi letjeti u dobi od trideset pet do četrdeset šest dana. Međutim, sve do navršenih sedamdeset dana, roditelji se i dalje brinu o potomstvu, koji su i dalje glavni izvor hrane za piliće. Često pilići iznenada napuštaju roditelje. Gotovo sve potomstvo postaje potpuno neovisno devedeset i pet dana nakon rođenja. Godinu dana nakon rođenja, goshawks dostižu seksualnu zrelost.

Sparrowhawk je vrsta grabljivih ptica koja pripada obitelji sokola. Područje rasprostranjenosti vrapca (poznato i kao manje sokola) uključuje gotovo cijeli teritorij Euroazije. Ova vrsta živi uglavnom u šumskim područjima. Mužjaci vrabaca nisu gotovo upola manji od ženki. Predmeti lova ovih sokola su ptice srednje i male veličine. Vrlo je rijetko čuti brzi krik iz vrapca, koji je sličan sljedećem: "kick-kick-kick". Također je vrijedno napomenuti da se to događa izuzetno rijetko. Prilično dugo vremena ove su ptice vrlo intenzivno istrebljene kao grabežljivci. U FRG se svake godine ustrijeli dvadeset tisuća vrapca. Sparrowhawk je konačna karika u lancu hrane. U vezi s tim, pesticidi se aktivno nakupljaju u tijelu ove ptice. Potonje predstavljaju prijetnju očuvanju ove vrste sokola. Osim toga, sadržaj pesticida u tijelu ovih ptica vrlo je točan pokazatelj da je stanište vrapca zaraženo.

Veličina vrabca je manja od veličine gusjenice. Izvana su slične jedna drugoj, ali se veličine doista značajno razlikuju. Duljina tijela vrapca varira od dvadeset osam do trideset osam centimetara, a raspon krila je približno jednak samo sedamdeset i pet centimetara. Veličina ženke vrabaca je značajno veća od veličine mužjaka (barem, duljina tijela je veća za 25%). Duljina tijela ženke može prelaziti četrdeset centimetara, a raspon krila doseže osamdeset centimetara. Krila vrabaca su široka i kratka. Rep je prilično dug, ta okolnost pomaže pojedincima da manevriraju među drvećem.

Sparrowhawk ima tamno sivu boju. Ovdje govorimo o mužjacima i ženkama tih ptica. Međutim, ponekad postoje osobe obdarene plavkastim tonom šljiva. Donji dio tijela vrapca ima blago crvenkastu nijansu (zbog čega se, iz daljine, može pomisliti da sokol ima crveno perje), na kojem su uočljive blijedosive pruge. Iris očiju ovih ptica je crvenkasto-narančast ili narančasto-žut.

Sparrowhawk je grabljiva ptica. Od davnina se u jesenskoj sezoni na Kavkazu i Krimu prakticira lov na ove ptice na selidbene prepelice. Usput, ova značajka je dobila ime po vrstama vrapca. Uhvaćeni su u jesen. Lov se uči samo nekoliko dana. S završetkom jesenske sezone lova vrapci se obično puštaju u divljinu.

Sparrowhawk se pridržava tajnovitog načina života. To se odnosi čak i na ona područja na kojima ova vrsta sokola ne pripada rijetkim pticama. Pojedinci ove vrste daju prednost šumama u kojima postoje grmlje i velike čistine. Međutim, vrapci ne lete duboko u šume. Zanimljiva je činjenica da se zimi vrapci lakše vide. Razlog tome je što se zimi često drži u neposrednoj blizini ljudskog staništa i hranilišta. Hranitelji su pod nadzorom vranaca zbog činjenice da često sadrže potencijalni plijen za sokolove. To su peraje i vrapci. Sparrowhawk je rašireniji u suptropskim i umjerenim zonama Starog svijeta.

Sparrowhawk je lovac na ptice. Čak i divlji golubovi ponekad postaju plijen ženki velike veličine. Drozdovi su češći plijen za ove ptice. Vrabari napadaju odabranu žrtvu iz zasede. Često se dogodi da jastreb velikom brzinom izleti iz svog skloništa i baci se na svoj plijen. Katkad vrapci lete prilično nisko, neprekidno se okrećući sve dok se iznenada ne nađu među uplašenim pticama (malim jedinkama). Zanimljiva je činjenica da vrapci, dok love, pomno prate svaki pokret svog plijena. Rezultat takvog pomnog nadzora je sokol koji hvata žrtvu uz pomoć svojih ispruženih kandži. Ovi sokolovi su izvrsni lovci. Vrabrovci često traže potencijalni plijen ravno u ljudsko prebivalište ili skrovište. Istina, postoje slučajevi kada se ove ptice, odnesene lovom, lome. U lovištima Sparrowhawks možete pronaći mjesta na kojima ptice grabljive seciraju plijen. Ta se mjesta lako mogu prepoznati po hrpi perja, a već s njega prepoznati vrstu plijena sokola.

Vrabac je ptica selica. Nije uvijek tako. Vrabrovke su ptice selice na sjeveru svog područja - iz hladnih regija Europe migriraju na jugoistok ili jug radi prezimljavanja. Neki jastrebovi migriraju u sjeverni dio afričkog kontinenta. Što se tiče vrapca koji žive na teritorijima srednje Europe, odrasli provode cijelu godinu na istom teritoriju. Međutim, mlada generacija jastreba koja su se osamostalila doseljavaju i iz srednje Europe.


Gledaj video: The INTERCONNECTED PAST of Dabi and Hawks EXPLAINED! My Hero Academia (Kolovoz 2022).